Koding i skolen

Er det en ting som er sikkert, så er det at vi møter på en veldig spennende fremtid hva gjelder teknologi. Mange nye innovasjoner vi enda ikke vet om står foran oss. Det er derimot en hindring mange snakker om, og det er mangelen på kloke hoder som kan kode. Dette er kanskje det aller viktigste når vi nå beveger oss fremover. Allikevel kan de færreste kode i dag. Det er derfor Norges regjering tar viktige grep for å få dette på agendaen. Det viktigste grepet de seneste årene har vært å innføre koding i skolen. Allerede fra barneskolen skal barna nå lære seg å kode. Gjennom hele grunnskolen og videre inn i videregående skole vil dette nå bli obligatorisk.

Det kan kanskje virke litt tullete, men det handler tross alt om fremtiden. Når nyheten om dette grepet ble sluppet, så poengterte vår statsminister Erna Solberg noe meget viktig. Hun påpekte at vi i dag har titalls tusenere av barneskoleelever som starter på skolen. Allikevel vet ingen av disse hvilket yrke de skal være innen i fremtiden, mest av alt fordi yrkene mest sannsynlig ikke har blitt skapt enda. Så raskt utvikler teknologien seg at vi ikke kan engang forutse hva som skjer fremover. Det er rett og slett skremmende, og derfor er det viktig å være forberedt.

Det å starte med koding allerede i barneskolen lar barna lære seg dette når de er på et tidlig stadium. Akkurat som det er enklere å lære seg andre språk i denne alderen, så er enklere å lære seg programmeringsspråkene. Det finnes derimot en rekke utfordringer vi også må finne ut av. Først og fremst handler det om kompetansen til lærerne. Dersom barna virkelig skal lære seg koding, så avhenger det tross alt av at lærerne også lærer seg dette. Det vil være en enorm investering og ikke minst en vanskelig en. Det går derimot her i Nord hvor vi har masse oljepenger, og dette vil vel være en av våre beste investeringer. Vi har tross alt pengene til det, så hvorfor ikke bruke det på utdanning og nærmere bestemt koding?

Barna er vår fremtid, og vi må bruke deres kloke hoder for alt det er verdt. Det innebærer å forberede disse på fremtiden. Det gamle innholdet som vi lærte bort til barna holder rett og slett ikke mål lenger. Nå er det koding for alle pengene, og vi nordmenn skal ta over verden!